Under lördagen hade Wetterbygden Stars, för att vara Superettan-nivå, celebert besök i Huskvarna Sporthall när Uppsala Basket stod för motståndet. Trots avsaknaden av Henrik Jädersten och Mattias Herlitz och foulproblem på lagets stora spelare så är det ändå bortalaget som kan spela ut hela sitt register i andra halvlek och vinner till slut helt rättvist med 64-80 efter att hemmalaget endast mäktat med 20 poäng framåt under samma period.

Att detta var ett prestigemöte rådde det inga som helst tvivel om inledningsvis. Även om matchkvalitén lämnade mycket övrigt att önska så var det “in-your-face-attityd” från första stund och allra mest “in-your-face” var föga överraskande var Mannos Nakos med sina 15 poäng i första halvlek. I hemmalaget är det annars Kemal Omerbasic och Albin Häll-Eriksson som inleder mest inspirerat och som kan se till att hemmalaget har en “betryggande” ledning efter en spelad period, 22-20.

Under andra perioden fortsätter Kemal Omerbasic bomba i några trepoängare innan en viss herr Nakos fortsätter leverera offensivt med slängkyssar till hemmalagets bänk som följd. Anmärkningsvärt annars från den andra perioden är att både Mikael Axelsson och Elias Westerlund plockat upp tre foul var och tvingat coach Anders Jonsson att gå över till “smallball” tidigt i matchen. Alla som någon gång varit involverad i basket på den här nivån vet att det inte är så enkelt att bara mata bollarna inside till sina stora spelare och hoppas på att dom “bara ska vända sig om och göra poäng” utan det krävs mer finess än så – stundtals blev det extremt statiskt i hemmalaget och därmed också väldigt långsamt bolltempo. Ändå ledning för Stars i halvtid, 44-38.

Mycket av taktiken för de bägge lagen under andra halvlek skulle naturligtvis komma och handla om just Uppsalas foulproblem på sina stora spelare. Wetterbygden Stars inleder bäst och kan också rusa upp i en sju, åtta poängsledning innan en annan stor profil i Uppsala Basket, Rickard Eriksson, äntrar handlingarna. Med ett par tuffa treor ser han till att hans Uppsala Basket aldrig är längre bort än “stricking distance” och när det sen går grus i maskineriet offensivt för hemmalaget så är det plötsligt gästerna som dikterar villkoren fullt ut, 56-65 efter tre spelade perioder.

Att det kan gå i “stå” på det viset som det gjorde för Stars i andra halvlek offensivt, det må vara hänt, det händer alla lag för eller senare. Vad som däremot var klart mer bekymmersamt var det den totala avsaknaden av prestige i försvaret. Gång på gång blir man slagna i 1-1-spelet vilket spelare som Mannos Nakos och Co inte är sena att utnyttja. När Kevin Grant skickar i två raka trepoängare för Uppsala Basket är det ridå för hemmalaget och med facit i efterhand kan vi konstatera att Stars för dagen aldrig hade något svar på Uppsalas små och kvicka spelare och deras attackspel. Slutresultatet skrivs till slut till 64-80.

Albin Häll-Eriksson försökte ta ansvar offensivt men hade ingen lyckad dag rent “procentmässigt” och även William Eriksson-Hansson försökte vara aggressiv. Vi önskar kanske istället här få skriva hem om vem som försökte i försvarsspelet genom att verkligen hålla sin motståndare framför sig, sanningen är att många försökte, men väldigt få lyckades och där ligger också sanningen till varför det nu gick som det gick.

Detta var dagen då Superettan kom till stan och därmed också chansen för hemmalaget att förstå att det kommer behövas helt andra insatser i defensiven om det här ska sluta som man önskar framåt vårkanten. Och det fiffiga i den kråksången är att om man bara får ett par stops i försvarsspelet, så kommer offensiven nästa per automatik. Så har det alltid varit och så kommer det alltid förbli.

Alvik Basket borta nästa lördag, studsar Stars tillbaka då?