Näsan ovanför vattenytan i Högsbo

18 maj, 2020

Årets Basketfestival i Göteborg skulle ha blivit den största någonsin och även den mest inkomstbringande. Men av det blev intet. För första gången på 40 år tvingades arrangerande Högsbo ställa in turneringen, vilket gav föreningen, med de två senaste säsongernas kometlag i SBL Dam, en rejäl ekonomisk smäll.

Den inställda festivalen innebär att Högsbos omsättning det här året halveras, från 16 miljoner till åtta. Det för också med sig att hela årets vinst raderas ut. Och mer än så. Mycket pekar på att årets resultat slutar med ett minus på drygt två miljoner. För Högsbo sitter med stora fasta kostnader, inte minst den egna hallen som kostar enormt mycket att driva runt. Det man hittills har kunnat dra in på är kanslipersonalen, som klubben korttidspermitterat.

Ordföranden, Magnus Hallberg, skriver så här, på Högsbos hemsida, om läget i klubben:

Vi har haft ett antal bra år, tack vare hårt arbete från alla i föreningen. Det har gjort att vi har kunnat spara undan en del pengar på banken. Detta kapital gör att vi kommer att kunna bedriva nästan samma verksamhet under 2020 som under 2019. Men vi kommer inte ha många kronor kvar på banken när året är slut. Vi har råd med ett dåligt år men kommer definitivt inte ha råd med fler utan att verksamheten blir lidande.”

En livlina är RF-pengarna, som snart skall börja fördelas. I Högsbo har man förhoppningar att få en miljon eller mer. Och något som inte är nattsvart är sponsorsidan. Ingen av klubbens bidragsgivare har än så länge sagt att de drar sig tillbaka. Snarare tvärtom. Klubbens aktivitet ”Högsbos hjältar”, där man bidrar med summor från 500 till 10 000 kronor och får sitt namn på väggen i entrén till Gothia Arena, har gett god utdelning. Inte minst har flera företag bidragit med det högsta beloppet.

Sammantaget kan man säga att läget i Högsbo är besvärligt, men att man lyckas hålla näsa ovanför vattenytan eftersom man tidigare samlat i ladorna.

Damlagets head coach, Jonas Fredrikson, hoppas fortfarande på att budgeten för ligaspelet skall bli lika stor som förra säsongen, men ännu har han inga exakta besked. Och att bygga laget, framför allt att ta in nyförvärv, är förstås förenat med osäkerheter:

Det är svårt att ta in spelare utifrån just nu. Dels är det ekonomin, och man vet ju inte ens när allt kommer starta. Det påverkar ju så mycket annat, tex när skall man ordna lägenheter och sådant”, säger Fredrikson.

Klart är i alla fall att lagbygget är avsevärt längre framskridet än vid motsvarande tid förra året. Och alla spelare som är tillgängliga, tränar på. Laget kör tre pass i veckan, två gånger inomhus, då det blir mest individuell teknikträning, plus en gång utomhus.

Fredrikson skulle vilja ha tillbaka de tre importer som Högsbo hade förra säsongen, eftersom allt fungerade så bra med dem, på och vid sidan av planen. Han håller kontakt med alla tre, men tror att i bästa fall kan det bli två av dem, Ceejay Nofuente och Kourtni Perry. Den som kom in sist förra säsongen, Aliyah Huland El, producerade på en så hög nivå att Fredriksson inte tror att Högsbo kan vara med och konkurrera om henne.

Men det kan också hända att det bara blir en av dem. Om Högsbo skulle lyckas knyta Louise Noaksson till sig, så kan det bli så att man ger upp Nofuente. Ännu har dock inte Noaksson beslutat om hon stannar i Lund eller återvänder till Göteborg.

Fredrikson jobbar med ett par svenska nyförvärv, där inget ännu är klart, och räknar i övrigt med att behålla de svenska spelare han hade förra säsongen. En osäkerhet finns i Linda Karlsson, men bland övriga finns inga kända avhopp. Det som är klart är istället att både Elin Ljungberg och Ida Moberg återkommer till ligalaget, vilket sammantaget innebär att Fredriksson redan har en bas av runt tio svenska spelare.

Elin Fredrikson kan Högsbo inte räkna med till säsongsstarten i höst. Hennes rehab efter knäskadan fortsätter och spel kan bli aktuellt tidigast i januari.

 

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.