Om veckan i ligan

10 januari, 2021

Den första veckan av ligaspel på det nya året bjöd inte på någon direkt spänning, inte förrän på söndagen, då det kom två rediga skrällar. Veckan inleddes med några klara segrar, med över 20 poäng, för A3 mot Uppsala, för Alvik mot Mark och för Luleå borta mot Wetterbygden. En viss seghet syntes på flera håll. Uppsala t e x, höll stången ganska länge mot A3, men orkade inte distansen ut efter sitt långa matchuppehåll. Det var ju Uppsalas första match på sex veckor.

Alvik såg också ut att vara tyngt av all julskinka i matchen mot Mark. De spelade utan McCarville och James, gjorde sammantaget ingen vacker match och lät Mark spela med dem långa stunder. Även om det inte var det vanliga Alvik, så var Marks spel bättre än under den period amerikanskorna var kvar i laget. I Mark debuterade Johanna Prytz, som är tillbaka i Sverige efter några års utlandsspel. Det är en klar förbättring för Mark, som även väntas fylla på med några amerikanskor i januari.

I lördags var Alvik ganska illa ute mot Uppsala, som gjorde en bra match, inte minst defensivt. Uppsalaspelarna backade av och spelade en hel del zon, vilket var ett bra val eftersom Alvik hade en riktig usel dag i skyttet utifrån. Det blev inte bättre än 2/15 på treorna, båda satta av Klara Lundquist i den andra halvleken. Som man brukar säga, för varje vinst kommer förlusten närmare. Med lite mer självförtroende kunde Uppsala ha fixat biffen. De var bara en poäng ifrån i slutet av tredje perioden, men Alvik, även den här gången utan Shanity James, kämpade sig till segern med tolv poäng, 69-57, efter 28 poäng av Lundquist.

Sparks ledde i fredags efter tio minuter mot Luleå, som behövde den första kvarten för att få fart på benen, efter att bara ha spelat en match under december månad. Luleå gick sedan obevekligt ifrån och vann enkelt. Nya amerikanskan i Sparks, Betsy Macdonald, gjorde en bra debut, spelade för laget och sköt riktigt fint utifrån. För nästa spelare in i Sparks, Veronika Mirkovic, får dock debuten vänta till nästa vecka. Mirkovic hoppas kunna vara på planen några minuter i torsdagens match mot hennes gamla lag, Visby.

Inte heller Luleås nya import, Maggie Lucas, var med i fredags. Lucas väntas anlända om en vecka och kan möjligen vara redo för spel i sista matchen innan landslagsuppehållet, då Luleå möter Uppsala 27 januari.

Stackars Helsingborg, som i dagarna tappade både Elin Gustavsson och finskan Sara Rokkanen, blev ett lätt byte för Visby. Gustavsson kom alltså att inte spela någon match för Helsingborg efter flytten från Belgien. De båda flyktade proffsen hade verkligen behövts, för HBBK var långa perioder rasande ineffektivt i anfallsspelet. Helsingborg släppte inte in mer än 72, men det hjälper ju inte när man bara lyckas göra 60 poäng själv, trots många väldigt bra lägen. Visby gick nu upp jämsides med Wetterbygden i tabellen och de båda lagen möts i Huskvarna kommande fredag i en match som kan komma att bli avgörande för placeringarna runt slutspelsstrecket.

Att Marks match mot Alvik tidigare i veckan var ett steg framåt bekräftades på söndagen, då det blev en klar seger över gästande Eos, som utan sin ”målvakt” Dubravka Dacic och den rutinerade Kajsa Lundahl led enormt defensivt och med en Julia Nyström som bara spelade drygt tolv minuter, hade inte mycket att sätta emot. Mark tog välförtjänt säsongens andra seger, med 98-87, efter en riktigt fint genomförd match, inte minst offensivt. 61 % på tvåorna och 52 på treorna går inte att klaga på.

Kanske är det bättre för Mark att spara på pengarna, strunta i amerikanskorna och spela med det de har, för precis som mot Alvik har man ett helt annat lagspel än tidigare under säsongen. Helt plötsligt kommer andra spelare mer till sin rätt och tar för sig. Spelare som Emma Häger och Linn Larsson levererar på en ny nivå, och Stina Almqvist fortsätter att göra det. Att Johanna Prytz blivit en injektion är helt klart. Och allra mest intressant var att 16-åringen Wilma Sörensen skickade i 16 poäng och delade ut fyra assister i matchen mot Eos. Den stora talangen har börjat ta kliv på den utvecklingskurva som man haft förhoppningar på.

Högsbo kom till Södertälje utan Ceejay Nofuente, som kör rehab efter en knäskada hon ådrog sig mot Wetterbygden. Och när Alexis Hyder bara kunde spela några minuter, så behövdes inte mer. Södertäljes ledde redan i halvtid med 30 och höll det avståndet ända in i mål. 104-74 slutade det hela. Att Högsbo inte riktigt har stått att känna igen den senaste tiden har vi ju tidigare noterat. De många skadorna har urholkat laget, men att de skulle falla så platt mot SBBK var ändå överraskande.

Södertälje tog verkligen chansen att förstärka positionen runt slutspelsstrecket, och gjorde det på ett övertygande sätt. Laget såg spelsuget ut och hade rejält med spring i benen. SBBK vann returtagningen, gjorde 17 mot 6 i poäng på snabba uppspel och hade högprocentigt skytte. Trots att Högsbos två bästa spelare saknades så kan man inte ta något från Södertälje, som gjorde sin bästa insats för säsongen.

De två söndagsmatcherna visar med önskvärd tydlighet hur sårbara även de bästa lagen är när det saknas ett par viktiga spelare. Inget lag kan gå säkert mot något annat med de förutsättningarna. Och det är nog som det borde vara, och dessutom ett bra tecken.

Ligaspelet fortsätter redan på måndagen, då Alvik gästar Wetterbygden i en match som sänds på SvT, med start 19.35. Som bekant kan inte SvT ses utomlands, och därför kommer matchen att sändas även via Solidsport. Det finns ju en hel del personer, inte minst med anknytning till ligans importer, som varje vecka kopplar upp sig på ligans webbsändningar. Det blir alltså en parallell sändning på Solidsport på måndag, och som en service till de utländska tittarna kommer matchen att kommenteras på engelska. Det blir en prövning!

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.