Så var premiären överstökad för Wetterbygden Sparks och det blev en premiär att minnas. Ett förhållandevis stort underläge i början av matchen mot Mark Basket kunde till slut vändas och vinnas. Det var lagets unga garde som visade vägen fint ackompanjerade av de spelare i laget som måste gå i täten i denna typ av matcher. Segerresultatet skrivs till slut till 78-71, en smakstart för Wetterbygden Sparks!

Inledningen av matchen ska annars gå helt och hållet i gästernas favör. Med en för dagen glödhet Shayla Bennett (totalt 33 poäng i matchen) så tar man omgående tag i taktpinnen och det är inte förrän hemmalagets nyförvärv, Keri Jewett-Giles äntrar planen som Sparks premiärnerver stillar sig. Apropå Keri Jewett-Giles var det nästintill komiskt se henne gå runt och hälsa på sina lagkamrater i samband med uppvärmningen, detta med tanke på att hon anlände Sverige först under gårdagskvällen. Kramp i vaden innebar att hon stannade på dryga 13 minuter ikväll men det råder inga tvivel på att hon kommer bli en attraktion i SBL….bara hon får ordning på sin vad och sina hala skor. Bortaledning efter Q1, 23-24.

Om Shayla Bennett var glödhet i bortalaget så var det ändå ingenting mot hemmalagets Maura Fitzpatrick. Efter att ha missat sin första trepoängare skickar hon sen i sju (!) raka trepoängare, totalt 23 poäng från hennes händer ikväll och det var inte för inte som smeknamnet redan nu gjorde sig påmind i Huskvarna Sporthall: “Maura FitzMagic”. Tidig lagfoul i hemmalaget innebär annars att gästerna kan skjuta i ett par enkla från välgörenhetslinjen och gå till halvtidsvila i ledning, 41-44.

Under tredje perioden så är det sen dags för Sparks stora utropstecken på försäsongen att kliva in i handlingarna på allvar. Evelyn Ovner har dominerat stort sedan hon kom till Sparks och ett tag ikväll håller  hon “clinic” med motståndarna. Av hennes 22 poäng så kommer 14 av dessa under andra halvlek vilket innebär att Sparks kan rycka i poängprotokollet. När just nämnde Ovner sen spelar fram Ninni Salmi för två poäng via en fin baselinecut så innebär det lagets största ledning i matchen, 60-50. Tyvärr innebär även denna sekvens också som sagt att Keri Jewett-Giles spelat färdigt med sin krampkänning vilket Mark Basket inte är sena att utnyttja. Via en trepoängare signerad en av svensk baskets största talanger på damsidan, Stina Almqvist, är plötsligt Sparks hemmaledning nere på bara tre poäng, 60-57.

Den fjärde perioden inleds med mycket misstag och allmänt krampaktigt spel från båda lägren innan gästernas Fallyn Freije kvitterar matchen med en trepoängare vilket i sin tur innebär att hemmalagets coach, Krumesh Patel sett nog och tar timeout. I detta läge, efter att ha tappat en tiopoängsledning, utan sina två amerikanskor, så hade varit lätt för ett ungt och orutinerat lag att vika nere sig – det ska visa sig bli precis tvärtom.

Ninni Salmi fortsätter att vara som ett karborband på offensiv returtagning och landar till slut på 14 returer (varav åtta stycken offensiva) och 11 poäng och spurtar där och då om Maura “FitzMagic” i kampen om hemmalagets bästa spelare för kvällen. Men den mest imponerande insatsen ska ändå lagets unga bakplan stå för när allt är till att avgöras. Tilda Sjökvist och Debbi Alem spelar som dom “coola katter” dom är och det kvittar egentligen vilka oändliga zonpressar Mark Basket skickar på dom, så spelar dom under denna sekvens helt utan misstag offensivt, mycket imponerande! När dessutom Tilda Sjökvist skjuter i en trepoängare fram till 70-64 så innebär det liten matchboll. Den som sedan ska slå spiken i kistan blir Evelyn Ovner som via ett “2+1-spel” definitivt avgör denna match till hemmalagets fördel, 78-71.

Många fina prestationer denna oktoberkväll i Huskvarna Sporthall och förutom dom vi redan nämnt så måste vi ge en blomma till Sandra Karsten, som trots att hon inte hade sin bästa offensiva kväll i karriären, sliter hund och som till slut såg till att Shayla Bennett fick slita för v-a-r-e-n-d-a avslut under andra halvlek.

Frågan är ändå inte om det allra roligaste var det faktum att alla spelare som coach Patel valt att dressa ikväll faktiskt var på planen och bidrog på ett eller annat sätt. Returtagningen (53-39 i Sparks favör) också en viktig framgångsfaktor denna kväll.

Framtiden är onekligen ljus och nu hoppas vi att både krampkänningar släpper och att ytterligare någon rolig lagkamrat snart kan presenteras till det här redan roliga laget – Södertälje BBK borta nästa söndag.