Mycket stod på spel under den TV-sända matchen mellan Sparks och Norrköpings Dolphins under måndagskvällen i Huskvarna Sporthall. För hemmalagets del låg en plats i SM-slutspelet i potten medans kvällens gäster hade en åtråvärd hemmaplansfavör i en stundande SM-kvartsfinal i siktet. När väl 40 minuters basketspel avhandlats stod det klart att det är Lovisa Hjern och Co som ökade på sina chanser medans Sparks dito tenderar att bli mindre och mindre efter att slutresultatet till slut landat på 58-80 i gästernas favör.

Det ska dröja fyra minuter in i matchen innan Maura Fitzpatrick kan spräcka hemmalagets nolla. Bekymret vid det laget är att Dolphins mäktat med elva poäng och därmed också slagit an ton för det som sedermera skulle komma. Med en skottprocent på dryga 15 % (!) under den första akten i kombination med ett alldeles för ”snällt” försvarsspel (Sparks första foul kom först nio minuter in i matchen) gör att Dolphins kan gå upp i en tiopoängsledning efter tio spelade minuter, 8-18.

Differensen på tio poäng ska komma och följa lagen åt fram till att det återstår ganska exakt halva av första halvlek. Det innebär att Sparks, efter att Debbi Alem petat i två poäng efter en fin pressbreaker drygt fem minuter in i perioden, sen går ”tomt” återstoden av tiden fram till dess att Hesa Fredrik förkunnar halvtidsvila. Går ”tomt” gör dock inte Dolphins och i synnerhet inte en viss Camille Zimmerman. Tvärtom är hon den i bortalaget som ligger bakom det ryck i poängprotokollet (totalt 20 poäng från henne ikväll och rättmätigt utsedd till Matchens Lirare hos gästerna) som ska innebära att gästernas gått från 18-28 till 18-41 under nämnda period. Med 0 av 12 från trepoängslinjen och totalt dryga 22 % från golvet under en halvlek….då vinner man helt enkelt inga matcher mot årets upplaga av Norrköping Dolphins, den saken står helt klar efter kvällens drabbning.

Beroende på hur man ser på det så var utgångsläget, hur konstigt det än kan låta, förhållandevis gynnsamt för Wetterbygden Sparks inför andra halvlek – inte så mycket som kunde gå mycket mer fel än vad som var fallet under de första 20 minuterna. Om det var pressen och nervositeten som vid detta laget hade släppt eller om det var gästerna som gått ner något i koncentrationsnivå tål att diskuteras, oavsett så är det ett hemmalag som tar för sig på ett helt annat sätt än vad som var fallet under första halvlek. Med tre raka trepoängare och en patenterad ”Evelyn-Ovner-spinn-move” och 8-0 så ser man plötsligt ut som det där laget som man naturligtvis själva önskat att man sett ut som från början – tillbaka var glöden, tillbaka vara inställningen, tillbaka var hoppet.

Norrköping Dolphins låter sig dock inte stressas upp i onödan utan kan via stort tålamod signerat en viss Lovisa Hjern (grattis på födelsedagen) metodiskt jobba sig tillbaka in i matchen. När matchen är på väg att gå ner där runt tio poängs differens igen så svarar Lovisa och hennes lagkamrater genom att göra 7-0 och återigen ta matchen tillbaka upp på de där 20-tal poängen som skiljt lagen åt sedan slutet av första halvlek. All heder till Sparks som till slut vinner andra halvlek med en poäng (40-39), men det ska också i ärlighetens namn sägas att Norrköping Dolphins vid detta laget roterat friskt på alla sina tolv spelare – låt oss vara ärliga, detta var helt enkelt en kväll där gästerna från Peking var numret större än våra favoriter i Sparks, förlusten skrivs till slut till 58-80.

För Sparks del minskade möjligheten till en plats i SM-slutspelet naturligtvis ikväll, men framförallt under lördagen när Södertälje BBK besegrade Eos Lund på dennes hemmaplan nere i Skåne. Nu krävs det ett ”mindre mirakel” om Sparks vill nå slutspelet. Det enda man själva riktigt kan påverka är förstås att försöka vinna sina tre återstående matcher (Mark borta, Södertälje BBK hemma och A3 Umeå borta) för att åtminstone ge sig själva chansen. Matchen mot Södertälje BBK behöver dessutom vinnas med tre poäng eller mer för att få fördelen av inbördes möten. Inte heller får Södertälje BBK vinna någon av sina två återstående matcher (Alvik och Luleå på hemmaplan) vilket ändå i sammanhanget får anses vara rimligt att tro att man kanske inte mäktar med.

När detta skrivs så har Helsingborg BBK precis avslutat sin bortamatch mot A3 Umeå i en match som man länge ledde innan hemmalaget la in en överväxel i sista perioden. Resultatet visar att A3 Umeå långtifrån är oövervinnerliga, speciellt inte nu när man dras med en hel del skadebekymmer på nyckelspelare. Visst hade varit roligt om vi kunde få tillstånd en helt avgörande match uppe i Västerbotten lördagen den 20 mars, vilken grej! Men det förutsätter som sagt att man gjort jobbet mot både Mark Basket och Södertälje BBK…och att det sistnämnda laget förlorar sina övriga matcher.

Många ”om och men” men hoppet är som bekant det sista som överger en ”korgbollare” från Sveriges vackraste bygd.