“Den ens död – den andres bröd”. Ja, det citatet är onekligen svårt att inte applicera på det faktum att Wetterbygden Stars nu plockar in ytterligare en spelare från Bankeryds Basket vars herrlag förra veckan meddelade SBBF att man inte mäktar med spel i Superettan kommande säsong. Först anslöt Kristoffer Grönhage och nu står det klart att även hans vapendragare, den 25-årige Marcus Homelius, lämnar Bankeryds Basket till förmån för just Wetterbygden Stars. 

Efternamnet “Homelius” är ett efternamn som förpliktigar inom svensk basket. Pappa Mats var länge med och byggde upp Nässjö Basket till vad man är idag i sin roll som både coach och sportchef medan farbror Johan Homelius var, när det begav sig någon gång på 80-talet, antagligen en av svensk baskets största talanger, kanske den allra största. Johan är numera en mycket respekterad och uppskattad ungdomscoach i föreningen men framförallt är han pappa till den minst lika talangfulla Isak Homelius som nu alltså får sin kusin som förebild i herrlaget. Nu när det står klart att ytterligare en Homelius ansluter till föreningen så råder det ingen tvekan om att man fått in en skytt av rang (45 % från nedre delen av stan under fjolårssäsongen) och att man då även i samma ögonblick förstärkt sina chanser till en framskjuten placering i kommande års Superettan. I Marcus Homelius får man in ytterligare ett hot framåt men också en spelare som sätter prestige att stoppa sin motståndare bakåt. Så här säger Wetterbygden Stars senaste nyförvärv själv apropå det stundande föreningsbytet:

Jag har spelat de två senaste säsongerna i Bankeryds Basket som nu tyvärr tvingas börja om i division II. Förra säsongen i Superettan gav verkligen mersmak och det känns därför väldigt roligt att få chansen att representera Wetterbygden Stars i samma serie kommande säsong. Efter att ha pratat med coach Gabo Loaiza känns det som han vill spela en snabb basket med högt bolltempo och aggressivt försvar. Detta borde passa min spelstil och jag hoppas kunna bidra med ett bra skytte och hårt försvarsspel. Jag ser fram emot en rolig säsong där vi ska vara med och fightas om topplaceringarna, säger Marcus Homelius.

Headcoach Loaiza fortsätter därmed att plocka in spelare utifrån Bankeryd och så här säger han om sitt senaste nyförvärv från klubben i Jönköpings västra förorter:
Vi är alla glada över att få välkomna Marcus till Wetterbygden Stars. Förra året i Superettan visade han vad han är kapabel till på den här nivån. Marcus har kanske sina främsta egenskaper i sitt skytte där han bevisat att han kan dra i från alla håll och kanter. Han är en ambitiös spelare som verkar gilla att ta ansvar både offensivt och defensivt. Alla som jag har varit i kontakt med gällande honom har haft enbart bra saker att säga, det ska bli spännande att ta del av alla dessa bra saker kommande säsong. Vårt lagbygge börjar verkligen ta form nu och det ska bli spännande att dra igång om ett par veckor, säger Gabo Loaiza.

Marcus Homelius
# 9
Forward
Aktuell genom att precis skrivit på ett ettårsavtal med Wetterbygden Stars